Decizia preşedintelui american Donald Trump de a intensifica livrările de arme către Ucraina este un semnal către Kiev să abandoneze eforturile de pace, a declarat Rusia joi, spunând că nu va accepta „şantajul” ultimatumului anunţat de Washington pentru noi sancţiuni, relatează Reuters.
Trump a anunţat luni un termen-limită de 50 de zile pentru ca Moscova să ajungă la un armistiţiu – sau, în caz contrar, se va confrunta cu sancţiuni. SUA a promis, de asemenea, mai multe rachete şi arme pentru Kiev.
Purtătoarea de cuvânt din Ministerul de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a condamnat iniţiativa.
„Este evident că regimul de la Kiev percepe cu consistenţă astfel de decizii luate de Occidentul colectiv ca un semnal de a continua masacrul şi de a abandona procesul de pace”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă de la Moscova, citată de Hotnews.ro.
Potrivit estimărilor americane, războiul dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022 a rănit sau ucis peste 1,2 milioane de oameni până în prezent.
Forţele ruse controlează la ora actuală aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi înaintează lent, dar constant, pe o vastă linie a frontului, suferind pe parcurs ceea ce SUA descrie a fi pierderi mari.
„Considerăm ameninţarea cu noi sancţiuni ca fiind banală”
Preşedintele Donald Trump, care a făcut din încheierea conflictului o prioritate a administraţiei sale, ameninţă cu „tarife de 100% pentru Rusia” şi sancţiuni secundare asupra ţărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu acceptă un acord de armistiţiu până la termenul-limită de 50 de zile.
„Un număr fără precedent de sancţiuni şi restricţii au fost impuse ţării noastre şi partenerilor noştri internaţionali. Sunt atât de multe încât considerăm ameninţarea cu noi sancţiuni ca fiind banală”, a spus Maria Zaharova.
„Limbajul ultimatumurilor, şantajului şi ameninţărilor este inacceptabil pentru noi. Vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi a proteja interesele ţării noastre”, a adăugat reprezentanta Ministerului rus de externe.
Atât preşedintele american, cât şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avertizat în repetate rânduri cu privire la riscurile de escaladare.
Reuters a relatat marţi că Putin intenţionează să continue luptele în Ucraina până când Occidentul va accepta termenii săi pentru pace, neperturbat de ameninţările cu sancţiuni mai dure, şi că revendicările sale teritoriale s-ar putea extinde pe măsură ce forţele ruseşti avansează.
Deşi Rusia a refuzat constant să facă eventuale compromisuri în cadrul negocierilor pentru a fi oprit conflictul, Kremlinul a pus lipsa de progrese pe seama Ucrainei. Totuşi, surse din cadrul delegaţiei ucrainene de la ultima rundă de discuţii, din iunie, au declarat pentru agenţia Unian că emisarii Moscovei veniseră doar ca să prezinte „cerinţele maximale” ale lui Vladimir Putin, mai exact „capitularea”, şi nu au dorit să asculte punctul de vedere ucrainean, convenindu-se în cele din urmă doar asupra schimbului de prizonieri de război şi de trupuri neînsufleţite, a scris miercuri DPA.