Premierul Marcel Ciolacu a mandatat ANCOM să susţină schimbarea reglementărilor internaţionale în materie de sateliţi, prezentând sprijinul României pentru SpaceX, compania deţinută de Elon Musk, după ”rezultatele pozitive” ale testelor realizate în ţară.
"În lumina rezultatelor pozitive ale primei teste de acest fel din lume, efectuate de SpaceX în România, Guvernul susţine pe deplin dezvoltarea noilor tehnologii de sateliţi NGSO şi mandatează ANCOM să analizeze şi să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaţionale curente referitoare la limitele EPFD", este mesajul lui Ciolacu adresat direct inclusiv lui Musk.
Gwynne Shotwell, preşedintele companiei SpaceX, a reacţionat cu mulţumiri către Ciolacu, arătând că ”acesta e un pas incredibil pentru a ajuta să conecteze toţi românii cu internet în bandă largă de mare viteză”.
ANCOM şi SpaceX/Starlink au făcut în România, în premieră, un test necesar pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani privind comunicaţiile prin satelit, a anunţat în toamnă ANCOM, confirmând informaţia dezvăluită în exclusivitate de Profit.ro.
„ANCOM, Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX au efectuat primul test în condiţii reale pentru a demonstra că sistemele de sateliţi non-geostaţionari (NGSO) ai reţelei Starlink pot funcţiona fără a interfera cu reţelele de sateliţi geostaţionari (GSO), chiar şi cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd). Datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene şi internaţionale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfăşurare şi care vor putea îmbunătăţi ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicaţiilor satelitare”, transmitea în octombrie ANCOM.
Norma ″luată la ţintă″ experimental de Musk pe teritoriul României a fost elaborată şi este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenţie specializată în IT&C a ONU. Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliţii cu orbită joasă o pot transmite la şi de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD). Efectul limitei este că restrânge viteza şi aria de acoperire care pot fi oferite de servicii de internet prin satelit precum Starlink. Scopul ei este protejarea sateliţilor geostaţionari de interferenţe care să le perturbeze funcţionarea.
SpaceX face de mai mult timp lobby pentru majorarea limitei EPFD, susţinând că aceasta este exagerat de mică faţă de ceea ce este necesar pentru realizarea scopului ei. Recent, compania a solicitat reglementatorului american în telecomunicaţii, Federal Communications Commission (FCC), să nu mai aştepte schimbarea regulilor internaţionale de către ITU şi să relaxeze norma pe teritoriul Statelor Unite.