Primul om care a sărit din stratosferă, Felix Baumgartner, a murit în Italia, într-un accident de parapantă. Austriacul era partenerul de viaţă al Mihaelei Rădulescu

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix Baumgartner, a murit în Italia, într-un accident de parapantă. Austriacul era partenerul de viaţă al Mihaelei Rădulescu

Austriacul Felix Baumgartner, partenerul de viaţă al vedetei TV Mihaela Rădulescu, a murit joi după-amiază, la vârsta de 56 de ani, într-un accident de parapantă în Porto Sant'Elpidio, pe coasta Adriatică, relatează presa internaţională. Mihaela Rădulescu se afla în zonă şi a fost informată cu privire la tragedie, potrivit Sky Sport Austria.

Potrivit informaţiilor furnizate agenţiei APA de către pompierii chemaţi la faţa locului, Baumgartner ar fi pierdut controlul asupra parapantei motorizate din cauza unei indispoziţii bruşte şi s-ar fi prăbuşit în piscina unui hotel. El a murit pe loc, au raportat echipajele de salvare, notează News.ro.

În timpul căderii, el a lovit o angajată a hotelului, care a fost transportată la spital cu leziuni la gât. Baumgartner decolase de pe o pistă pentru parapante motorizate. 

La momentul tragicului accident, multe persoane se aflau în apropierea piscinei, printre care şi mulţi copii. Potrivit echipelor de salvare, tragedia ar fi putut avea proporţii mult mai grave. Parapanta lui Baumgartner s-a izbit de o structură din lemn situată lângă o piscină. Carabinieri, pompierii şi Crucea Roşie din Porto Sant’Elpidio au intervenit imediat la locul accidentului.

Zona din jurul piscinei a fost izolată. Satul de vacanţă Le Mimose, unde s-a produs accidentul, se află la doi kilometri de centrul oraşului Porto Sant'Elpidio şi se întinde pe o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi.

Baumgartner era partenerul Mihaelei Rădulescu din 2014.

Baumgartner, celebru pentru saltul său din stratosferă

Baumgartner a devenit celebru în toamna anului 2012 datorită saltului său din stratosferă, de la o înălţime de peste 36 de kilometri, în SUA. 

A sărit de pe statuia lui Hristos din Rio, a zburat cu aripi din carbon peste Canalul Mânecii şi a sărit din stratosferă pe Pământ în 2012: Felix Baumgartner a provocat multă agitaţie pe parcursul vieţii sale, atât prin acţiunile sale, cât şi prin declaraţiile controversate. Baumgartner, născut la 20 aprilie 1969 în Salzburg, visa să zboare încă din copilărie. 

„Întotdeauna am vrut să văd lumea de sus”, a declarat el într-un interviu acordat APA cu puţin timp înainte de saltul său din stratosferă. După ce a absolvit o ucenicie ca maşinist şi a lucrat ca mecanic auto, s-a înrolat în armata federală austriacă, unde a fost instruit, printre altele, ca paraşutist.

Austriacul a efectuat primul său salt cu paraşuta în 1996, de pe podul New River Gorge din Virginia de Vest. Din 1997 a fost base jumper profesionist şi a fost sponsorizat de producătorul Red Bull din Salzburg. Marca sa înregistrată, logo-ul cu flacăra şi numărul 502, a fost creată prin înregistrarea la American B.A.S.E. Association în 1998, unde a primit numărul 502. Aici este înregistrat fiecare săritor care a sărit de pe toate cele patru tipuri de obiecte B.A.S.E., adică Building (clădiri), Antenna (antene), Span (poduri) şi Earth (stânci).

Cele mai mari proiecte ale sale au fost săritura din cea mai înaltă clădire de la acea vreme, „Petronas Towers” din Kuala Lumpur, Malaezia, în 1999, iar în acelaşi an Baumgartner a sărit de pe statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, Brazilia. 

Patru ani mai târziu, a zburat în cădere liberă cu o aripă din carbon special construită pentru acest scop, din Anglia peste Canalul Mânecii până în Franţa. „A fost cea mai frumoasă dimineaţă din viaţa mea”, a declarat el la scurt timp după aceea într-un interviu acordat APA.

Cu toate acestea, cel mai spectaculos proiect al său a fost săritura din stratosferă pe Pământ, pentru a deveni primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere liberă de la o înălţime de peste 36 de kilometri, aşa cum a anunţat la începutul anului 2010. Proiectul a avut parte de suişuri şi coborâşuri, iar în octombrie 2010 a trebuit să fie suspendat din cauza unui litigiu în instanţă. „Când lucrezi atât de mult timp la un proiect, uneori îţi pierzi credinţa că va deveni realitate. Ai parte de multe eşecuri, intri într-o şedinţă cu trei probleme şi ieşi cu cinci”, a declarat Baumgartner în 2014.

În toamna anului 2012, după două salturi de testare reuşite, echipa din jurul său s-a pregătit pentru saltul final în deşertul din New Mexico. Pe 14 octombrie 2012, condiţiile meteorologice din Roswell au fost favorabile şi Baumgartner a fost transportat într-o capsulă, de un balon cu heliu, la o altitudine de aproape 39 de kilometri. Cu cuvintele „Acum vin acasă”, s-a aruncat în gol, în aplauzele furtunoase ale echipei sale şi ale rudelor sale. După o rotire iniţială, Baumgartner s-a stabilizat şi a aterizat în siguranţă în deşert. „Uneori trebuie să urci foarte sus pentru a vedea cât de mic eşti de fapt”, a spus el.

Trei recorduri mondiale recunoscute

Federaţia Aeronautică Internaţională (FAI), care se ocupă la nivel mondial de înregistrarea datelor privind recordurile în aviaţie, a recunoscut trei recorduri mondiale pentru acest salt. Baumgartner a atins viteza maximă de Mach 1,25, adică exact 1.357,6 kilometri pe oră, cea mai mare înălţime de salt, de 38.969,40 metri, şi cea mai lungă cădere liberă, de 36.402,6 metri.

După proiectul Stratos, Baumgartner a anunţat că se retrage din sportul profesionist şi că îşi va construi o nouă carieră ca pilot de elicopter de salvare. „Cred că am realizat tot ce se putea realiza în ceea ce priveşte săriturile cu paraşuta. Am ajuns la un moment dat în care mi-am dat seama că nu mai pot face decât să mă repet.”

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt