O mulţime de români vin în oraşul de graniţă bulgar Ruse, de când ambele România şi Bulgaria s-au alăturat pe deplin zonei Schengen a Europei, scrie Profit.ro.
Din acel moment, fluxul de trafic a crescut semnificativ, relatează France24.
O persoană, de exemplu, conduce 75 de kilometri spre sud, din capitala României, Bucureşti, până la Ruse, pentru a-şi face aprovizionarea cu ţigări sau parfumuri „mai ieftine”, care îi economisesc bani.
„Cu Schengen, este mai rapid: nu mai stăm la coadă pentru a ne verifica actele”, a spus el, sprijinindu-se de Mustang-ul său albastru.
În weekend, un lung şir de maşini cu plăcuţe de înmatriculare în mare parte româneşti traversează podul de frontieră spre nodul comercial bulgar, aducând cu ei turişti care stimulează economia locală.
Potrivit datelor agenţiei de management rutier din România, aproximativ 160.000 de maşini au trecut graniţa de la Giurgiu între ianuarie şi martie 2025, faţă de 128.000 în aceeaşi perioadă de trei luni a anului trecut.
Cu turismul în plină expansiune, Ruse, al cincilea oraş ca mărime din Bulgaria, a început să-şi satisfacă noua clientelă, cu meniuri de restaurante tipărite în limba română şi personal bilingv.
Proprietarii de afaceri locali spun că integrarea deplină a Schengen a avut „un impact pozitiv” asupra oraşului, care a cunoscut un impuls turistic.
Primarul oraşului Ruse, Pencho Milkov, şi adjuncţii săi, Zlatomira Stefanova şi Dimităr Nedev, au fost în februarie invitaţii primarului oraşului Giurgiu, Adrian Anghelescu, în clădirea administraţiei oraşului românesc. În timpul întâlnirii, s-a dezbătut viitoarea cooperare între cele două oraşe, precum şi participarea comună la proiecte, a anunţat Primăria Ruse.
„Există foarte puţine oraşe de frontieră care lucrează atât de strâns împreună. Locuitorii oraşelor Ruse şi Giurgiu au înţeles de mult timp că doar împreună pot transforma regiunea într-un loc şi mai atractiv pentru afaceri, investiţii şi schimbri culturale”, i-a spus primarul Pencho Milkov omologului său român. El l-a felicitat pe primarul Adrian Anggelescu pentru obţinerea celui de-al doilea mandat, la alegerile de anul trecut, dorindu-i să continue să lucreze pentru binele concetăţenilor săi şi în viitorii ani.
S-a discutat şi elaborarea unui concept comun pentru dezvoltarea unui tronson comun al traseului de biciclete EuroVelo 6 şi crearea unor puncte de atracţie pentru turişti în România. Apelul pentru idei comune de proiecte este deschis până pe 4 martie, iar primarul Anghelescu şi-a exprimat acordul pentru activităţi comune.
Al doilea subiect important pentru locuitorii oraşului Ruse este ajungerea la un acord între reprezentanţii municipalităţilor învecinate pentru înfiinţarea unei noi linii de autobuz pe ruta Ruse – Giurgiu. Implementarea este planificat să facă parte din proiectul în curs de elaborare „Implementarea unei abordări teritoriale integrate în Municipiul Ruse printr-un Concept de Investiţii Teritoriale Integrate în parteneriat cu Municipiul Slivo Pole şi Transportul Municipal Ruse, cu candidat Municipiul Ruse. Proiectul include achiziţia şi punerea în funcţiune a două autobuze electrice noi, pentru a se îmbunătăţi conectivitatea regiunii.
Au fost discutate şi evenimentele culturale, sportive şi turistice care vor avea loc anul acesta. Lipsa unui control la frontieră permite o coordonare mai uşoară şi promovarea iniţiativelor comune care să atragă mai mult public din regiune. Conceptul general de trasee şi evenimente de amploare care se desfăşoară la Ruse şi Giurgiu va stimula economia prin creşterea interesului turistic.