OMV Petrom a încheiat un acord cu Energocom, compania energetică de stat din Republica Moldova, pentru livrarea de gaze naturale extrase din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, potrivit unui anunţ transmis de Ministerul Energiei. Autorităţile de la Chişinău au precizat că, începând cu 2027, gazele provenite din România vor acoperi circa 25% din necesarul de consum al ţării.
Statul român beneficiază de drept de preempţiune asupra resurselor din Neptun Deep, însă reprezentanţii OMV Petrom au declarat pentru HotNews.ro că toate prevederile legale au fost respectate, ceea ce indică faptul că autorităţile de la Bucureşti nu au dorit să achiziţioneze acele cantităţi.
Contractul stabileşte furnizarea de gaze pe o perioadă de trei ani către punctul virtual de tranzacţionare (VTP) din România, de unde vor fi livrate mai departe către Republica Moldova.
Zăcământul offshore Neptun Deep, cel mai important proiect de gaze naturale din apele româneşti ale Mării Negre şi primul derulat la mare adâncime, are rezerve estimate la cel puţin 100 de miliarde de metri cubi. Primele extracţii comerciale sunt planificate pentru 2027.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanţa strategică a acestor resurse pentru România şi pentru vecinii de peste Prut: „Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi şi o responsabilitate faţă de vecinii şi fraţii noştri. Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranţă şi încredere. Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate şi cu o viziune comună.
Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conştienţi că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcţionale şi al unui stat puternic.”
Potrivit ministrului, cantitatea de gaze destinată Republicii Moldova reprezintă sub 1% din totalul rezervelor minime estimate în perimetrul Neptun Deep. „Menţionăm şi faptul că, din perspectiva volumului contractat, vorbim despre o cantitate mai mică de 1% din totalul rezervelor minime confirmate în perimetrul Neptun Deep. Păstrăm suficient spaţiu pentru utilizarea gazului românesc în România, în sectorul energetic şi pentru renaşterea industriei româneşti, fiind în acelaşi timp gata să îi sprijinim pe fraţii noştri de peste Prut pentru a elimina orice dependenţă faţă de resursele energetice de la Est”, a mai spus Burduja.
Neptun Deep este realizat în parteneriat de Romgaz şi OMV Petrom, iar odată cu începerea producţiei comerciale, România va putea deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul are un rol important nu doar în asigurarea independenţei energetice naţionale şi regionale, ci şi în atragerea de investiţii, dezvoltarea infrastructurii şi crearea de noi locuri de muncă.