După critici dure la adresa lui Trump, legendarul Warren Buffett anunţă că se va retrage

După critici dure la adresa lui Trump, legendarul Warren Buffett anunţă că se va retrage

Legendarul investitor Warren Buffett, CEO-ul în vârstă de 94 de ani al Berkshire Hathaway, compania pe care a preluat-o în 1965 şi a transformat-o într-un conglomerat de un trilion de dolari, a anunţat că se va retrage la sfârşitul acestui an, scrie Profit.ro.

Pentru miile de acţionari prezenţi la adunarea anuală a acţionarilor companiei din Omaha, Nebraska, şi milioanele de persoane care au investit în companie şi au urmărit fiecare mişcare a lui Buffett, acesta a fost anunţul de care se temeau, dar pe care îl aşteptau de câţiva ani, este relatat în media externă.

Deşi Buffett şi-a redus perioada de conducere zilnică a companiei cu sediul în Omaha şi a delegat aceste responsabilităţi lui Greg Abel şi Ajit Jain, el şi Charlie Munger, fostul vicepreşedinte al Berkshire, decedat în 2023, au fost imaginea şi fundamentul companiei timp de decenii.

Acum, Buffett le-a cerut acţionarilor să-l numească pe Abel - în vârstă de 62 de ani, care lucrează în companie de 25 de ani - în funcţia de CEO.

Warren Buffett a declarat că îşi doreşte ca Greg Abel să preia conglomeratul de un trilion de dolari din funcţia de CEO până la sfârşitul anului.

„Cred... a sosit momentul ca Greg să devină director executiv al companiei la sfârşitul anului”, a spus Buffett, adăugând că îi va anunţa de acest lucru, oficial, pe cei 11 directori ai companiei la şedinţa consiliului de administraţie.

„Cred că vor fi în unanimitate de acord cu acest lucru”, a spus Buffett, care a primit ovaţii lungi şi susţinute în picioare după anunţ. 

„Aş rămâne în continuare prin preajmă şi aş fi util în câteva cazuri, dar ultimul cuvânt ar fi ceea ce ar spune Greg”, a spus Buffett.

Înainte de acest anunţ, Warren Buffett a lansat critici la adresa politicii comerciale dure promovate de administraţia Trump, fără a-l menţiona însă direct pe preşedintele american, afirmând că impunerea de tarife punitive la nivel global este ”o mare greşeală”.

”Comerţul nu ar trebui să fie o armă. Statele Unite au câştigat. Am devenit o ţară incredibil de importantă, pornind de la zero acum 250 de ani. Nu a mai existat ceva asemănător”, a declarat Buffett în cadrul adunării anuale a acţionarilor Berkshire Hathaway.

El a continuat: ”E o mare greşeală, în opinia mea, să ai şapte miliarde şi jumătate de oameni care nu te plac prea mult, iar tu, cu 300 de milioane de cetăţeni, să te lauzi cu cât de bine o duci. Nu cred că este corect şi nici înţelept.”

Comentariile sale, cele mai directe de până acum legate de tarife, vin după ce Casa Albă a impus luna trecută cele mai ridicate taxe vamale din ultimele generaţii, stârnind volatilitate extremă pe Wall Street. Totodată, preşedintele a anunţat o pauză de 90 de zile în aplicarea majorărilor, cu excepţia Chinei, în încercarea de a încheia acorduri comerciale cu alte ţări.

Statele Unite au impus în 2025 tarife de până la 145% asupra importurilor din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe vamale de până la 125% asupra produselor americane. China a anunţat săptămâna trecută că evaluează posibilitatea reluării negocierilor comerciale cu Washingtonul.

”Cred că, cu cât restul lumii devine mai prosper, cu atât vom deveni şi noi mai prosperi – nu va fi în detrimentul nostru – şi cu atât ne vom simţi mai în siguranţă, la fel şi copiii voştri, într-o zi”, a spus Buffett.

Investitorii aşteptau cu nerăbdare poziţia lui Buffett, în vârstă de 94 de ani, pentru a naviga contextul macroeconomic incert şi pentru a evalua starea economiei americane. Conglomeratul Berkshire Hathaway, evaluat la peste un trilion de dolari şi cuprinzând afaceri din domenii precum asigurări, transport, energie şi retail – de la Geico la Burlington Northern şi Dairy Queen – oferă o imagine largă asupra sănătăţii economiei SUA.

Datele arată că PIB-ul american s-a contractat în primul trimestru pentru prima dată din 2022.

În raportul financiar pe primul trimestru, Berkshire a precizat că tarifele şi alte evenimente geopolitice generează ”incertitudine considerabilă”. Compania a subliniat că nu poate anticipa impactul viitor al acestora.

Buffett adoptă o poziţie defensivă, marcând al zecelea trimestru consecutiv de vânzări de acţiuni. În 2024, Berkshire a vândut titluri în valoare de peste 134 de miliarde de dolari, în principal din participaţiile la Apple şi Bank of America. Drept urmare, rezervele de lichidităţi ale companiei au atins un nou record: 347 de miliarde de dolari la finalul lunii martie.

Grupul Berkshire Hathaway, condus de Warren Buffett, a raportat sâmbătă rezultate financiare pentru primul trimestru din 2025, evidenţiind o scădere accentuată a profitului operaţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conglomeratul, care deţine afaceri diverse în domeniile asigurărilor, transportului, energiei, retailului şi altor sectoare, a avertizat că tarifele vamale ar putea afecta în continuare profiturile.

Profitul operaţional – care include veniturile din afacerile de asigurări şi căile ferate deţinute integral – a scăzut cu 14%, ajungând la 9,64 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, faţă de 11,22 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2024.

Raportat pe acţiune, profitul operaţional a fost de 4,47 dolari pe acţiune de clasa B, în scădere faţă de 5,20 dolari anul trecut. Estimările analiştilor indicau o valoare de 4,89 dolari conform UBS, iar media estimărilor celor patru analişti consultaţi de FactSet era de 4,72 dolari/acţiune.

O mare parte din declin s-a datorat unei scăderi de 48,6% a profitului din subscrierea de poliţe de asigurare, care a coborât la 1,34 miliarde de dolari, faţă de 2,60 miliarde de dolari în primul trimestru al anului trecut. Berkshire a precizat că incendiile de vegetaţie din sudul Californiei au provocat pierderi de aproximativ 1,1 miliarde de dolari în acest interval.

Profitul net a fost afectat şi de deprecierea dolarului american în primul trimestru. Compania a raportat o pierdere de aproximativ 713 milioane de dolari din diferenţe de curs valutar. În aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistra un câştig de 597 milioane de dolari din fluctuaţii valutare.

Indicele dolarului a scăzut cu aproape 4% în primul trimestru. Faţă de yenul japonez, dolarul a pierdut 4,6%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt