Beijingul reacţionează ferm la declaraţiile preşedintelui american Donald Trump privind o posibilă reducere a tarifelor vamale impuse Chinei. Ministerul de Externe chinez a transmis miercuri că Statele Unite ar trebui să renunţe la „ameninţări şi coerciţie” dacă îşi doresc cu adevărat un acord comercial, relatează Reuters şi AFP.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Guo Jiakun, a acuzat Washingtonul că exercită „presiune extremă” asupra Chinei, deşi susţine că doreşte un compromis. Totuşi, Beijingul îşi reafirmă deschiderea pentru dialog: „Dacă trebuie să luptăm, vom merge până la capăt, dar uşile dialogului rămân larg deschise”, a declarat Guo Jiakun.
Aceste comentarii vin după ce Donald Trump a anunţat marţi o posibilă reducere „substanţială” a tarifelor impuse Chinei, recunoscând că suprataxele de 145% sunt „foarte ridicate”. Preşedintele american a precizat că taxele nu vor reveni la „zero”, dar că vor scădea considerabil, într-o tentativă de a calma pieţele financiare afectate de politicile comerciale agresive.
La începutul lunii aprilie, Trump a impus tarife vamale punitive asupra mai multor parteneri comerciali, cu excepţia Chinei, asupra căreia suprataxele au fost menţinute la un nivel record. În replică, Beijingul a introdus taxe de 125% pentru produsele americane.
Deşi nu au fost confirmate negocieri directe între cele două puteri, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a admis în cadrul unei întâlniri private că situaţia actuală este „nesustenabilă” şi că suprataxele acţionează ca un adevărat embargo comercial.
La rândul său, Casa Albă a transmis că discuţiile „progresează foarte bine”, potrivit purtătoarei de cuvânt Karoline Leavitt.
Beijingul cere sprijinul Europei
Pe fondul tensiunilor cu Washingtonul, China a făcut apel către Regatul Unit şi Uniunea Europeană să susţină ordinea comercială multilaterală. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a transmis omologului britanic că „China şi Regatul Unit au responsabilitatea de a proteja ordinea comercială multilaterală” în faţa „intimidării unilaterale” din partea SUA.
Marile companii resimt deja impactul tarifelor. Producătorul japonez Sumitomo Rubber a anunţat creşteri de până la 25% ale preţurilor în SUA şi Canada, pentru a compensa noile bariere vamale.
Xi Jinping condamnă războaiele comerciale
Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că tarifele şi conflictele comerciale „subminează drepturile şi interesele legitime ale tuturor ţărilor, dăunează sistemului comercial multilateral şi afectează ordinea economică mondială”, potrivit agenţiei Xinhua.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul întâlnirii oficiale cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Cei doi lideri au anunţat formarea unui „parteneriat strategic cuprinzător” şi au semnat 20 de acorduri de cooperare în cadrul iniţiativei Belt and Road (BRI), acoperind domenii precum economia digitală, mediul, proprietatea intelectuală şi industria aerospaţială.
China îşi consolidează astfel alianţele, în contextul în care BRI, lansată de Xi în 2013, rămâne un instrument esenţial pentru extinderea influenţei sale geopolitice şi economice.