Analiştii Goldman Sachs: China cumpără aur în cantităţi mult mai mari decât declară oficial. „Aurul este tranzacţionat ca şi cum am fi în al treilea război mondial”

Analiştii Goldman Sachs: China cumpără aur în cantităţi mult mai mari decât declară oficial. „Aurul este tranzacţionat ca şi cum am fi în al treilea război mondial”

Creşterea spectaculoasă a preţului aurului, care a atins un nivel record de 3.504 dolari uncia în noaptea de 21 spre 22 aprilie, ar putea avea drept principal motor achiziţiile masive ale Chinei, susţin analiştii Goldman Sachs. Conform estimărilor, Beijingul ar fi cumpărat în luna februarie până la 50 de tone de aur – de zece ori mai mult decât a raportat oficial, relatează presa italiană. La un preţ de 3.500 de dolari uncia, această cantitate echivalează cu o cheltuială de peste 6 miliarde de dolari.

Carlo De Luca, director de management al activelor la Gamma Capital Markets, explică faptul că „în martie Banca centrală chineză şi-a mărit cu cinci tone rezervele de aur, înregistrând a cincea achiziţie lunară consecutivă. Ceea ce face ca rezervele totale de aur ale Chinei să atingă un record de 2.292 de tone. Rezervele de aur ale Chinei reprezintă acum 6,5% din rezervele sale totale”.

Preţul aurului a crescut cu 33% de la începutul anului, pe fondul tensiunilor economice globale şi al războiului comercial declanşat de administraţia Trump, care a impus tarife vamale ridicate asupra importurilor din China. În plus, în ultimii trei ani, achiziţiile chineze de aur de pe pieţele OTC (Over The Counter) din Londra au depăşit semnificativ cifrele declarate oficial. Pieţele OTC sunt pieţe financiare nereglementate, unde tranzacţiile se desfăşoară în afara burselor oficiale, permiţând un grad ridicat de discreţie.

Situaţia actuală reflectă o cerere crescută pentru aur ca activ de refugiu, într-un context geopolitic tensionat. „Aurul este tranzacţionat ca şi cum ne-am afla în cel de-al treilea război mondial”, a declarat The Kobeissi Letter, publicaţie fondată de Adam Kobeissi, recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi analişti ai pieţelor de capital globale.

Valoarea aurului a înregistrat o creştere exponenţială în ultimele decenii. Dacă în 1971 uncia valora 35 de dolari, astăzi preţul a depăşit pragul de 3.500 de dolari – o apreciere de 100 de ori faţă de perioada în care funcţiona standardul aurului. Acest sistem monetar, stabilit prin Acordurile de la Bretton Woods din 1944, a fost abandonat în momentul în care Rezerva Federală a SUA a renunţat la convertibilitatea dolarului în aur.

Evoluţia recentă a pieţei aurului reflectă nu doar tensiunile economice şi geopolitice globale, ci şi o posibilă strategie a Chinei de a-şi diversifica rezervele şi de a reduce dependenţa de dolarul american.

Afla mai multe desprechinaaur
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt