23 aprilie - Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor. Ce evenimente sunt organizate în ţară

23 aprilie - Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor. Ce evenimente sunt organizate în ţară

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o iniţiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărţile şi plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc manifestări socio-culturale referitoare la lectură şi cărţi - o legătură între trecut şi viitor, o punte între generaţii şi între culturi, scrie Agerpres.

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform www.un.org.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a stabilit decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost avansată de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii - cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat după 1616.

La 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate, de obicei, expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

Susţinând cărţile şi drepturile de autor, UNESCO promovează creativitatea, diversitatea şi accesul egal la cunoaştere, cu activităţi în toate domeniile - de la reţeaua 'Creative Cities of Literature' până la promovarea alfabetizării şi a învăţării mobile şi promovarea accesului deschis la cunoştinţele ştiinţifice şi resursele educaţionale.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţii internaţionale ce reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte - editori, librării şi biblioteci - selectează 'Capital World Book' pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie, precizează www.consilium.europa.eu.

În urma evaluării Comitetului Consultativ pentru Capitala Mondială a Cărţii, Directorul General al UNESCO, Audrey Azoulay, a desemnat Rio de Janeiro (Brazilia) drept Capitală Mondială a Cărţii pentru 2025. 'Cărţile sunt instrumente esenţiale pentru a accesa, transmite şi promova educaţia, ştiinţa, cultura şi informaţia pe tot mapamondul. Datorită cărţilor, rămânem informaţi, ne delectăm şi putem înţelege mai bine lumea înconjurătoare. De aceea, în fiecare an, UNESCO desemnează o Capitală Mondială a Cărţii. După Accra în 2023 şi Strasbourg în 2024, îmi face plăcere să anunţ că, în 2025, Capitala Mondială a Cărţii este Rio de Janeiro', declară Audrey Azoulay, citată de unesco.org.

Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor au loc şi în România lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată 'Ziua Bibliotecarului din România'. Începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului, notează https://abr.org.ro. La 23 iunie 2014, preşedintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărţii.

În ziua de 23 aprilie 2025, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu 8, precum şi la sediile Caselor memoriale ale MNLR sunt programate activităţi şi evenimente dedicate lecturilor care ne-au format şi ne-au inspirat, potrivit mnlr.ro.

La rândul său, Institutul Cultural Român organizează, la 23 aprilie, dezbaterea 'Literatura şi jurnalismul cultural', moderată de Marius Constantinescu. Participanţi sunt Bogdan Creţu, nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2025, Monica Cure, Oana Fotache-Dubălaru şi Daniela Vizireanu. Şi cu această ocazie, Institutul Cultural Român subliniază rolul fundamental al literaturii şi al cărţii în general într-o cultură democratică şi, în egală măsură, funcţia esenţială a jurnalismului cultural, se arată la icr.ro.

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu sărbătoreşte, în 23 aprilie 2025, Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, prin activităţi dedicate conştientizării rolului oamenilor din spatele colecţiilor impresionante aşezate pe rafturile bibliotecilor, arată https://bjastrasibiu.ro/

Afla mai multe desprecarteevenimente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt